GESTATIONAL DIABETES MELITUS (GDM)

Checking with stethoscope

GDM adalah penyakit kencing manis yang berlaku dalam kalangan ibu-ibu mengandung. Ini berlaku disebabkan oleh peningkatan paras gula yang berlebihan dalam darah. Ianya adalah bersifat sementara kepada ibu mengandung yang belum pernah menghidapi penyakit ini. Ianya akan hilang selepas melahirkan.

artdiabetes

GDM ini mungkin terjadi apabila placenta (uri) merembeskan hormon rintangan insulin yang berebihan. Rintanga insulin adalah hormone yang telah dihasilkan untuk mengawal paras gula dalam badan seseorang yang sedang mengandung. Hal ini menyebabkan paras gula dalam darah akan berlebihan daripada biasa. Beberapa hormone yang dirembeskan menyebabkan gangguan terhadap insulin. Iaitu estrgen,kortisol dan juga Human Placenta Lactogen. Masalah ini berlaku apabila placenta semakin membesar maka semakin banyak hormone yang akan dirembeskan menyebabkan rintangan insulin berlaku dengan tinggi.

diabetes-during-pregnancy-7-638

CARA MERAWAT

  • Melakukan rawatan susulan yang sebagaimana yang dinasihati oleh pakar perubatan yang bertauliah.
  •  Mengamalkan pemakanan yang sihat dan berkhasiat
  •  Mengawal diet pemakanan
  •  Sekiranya ia diparas bahaya, ibu mengandung perlu mendapatkan rawatan insulin untuk mengawal paras gula dalam darah mengikut panduan yang diberikan oleh doctor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *